Her YaŞta
agesa-logo

Kazancınızı Etkili Yönetmenin 5 Yolu

 Kazancınızı Etkili Yönetmenin 5 Yolu

Kazancınızı Etkili Yönetmenin 5 Yolu

Kişisel finans terimi, kazancınızı nasıl yönettiğinizi ve geleceğinizi nasıl planladığınızı ifade ediyor. Tüm finansal kararlarınız ve faaliyetlerinizin finansal sağlığınız üzerinde bir etkisi bulunuyor. Kişisel mali durumunuzu iyileştirmek için daha yüksek ücretli bir işe ya da piyangodan çıkacak beklenmedik bir kazanca sahip olmanıza gerek yok.

Para Biriktirmenin Pratik Yolları

Para biriktirme yolları arasından en önemlisi, birikim için bütçe ayırmak. Kazancınıza ve ortalama giderlerinize uygun ayırabileceğiniz bir oranda parayı, her ay düzenli olarak kenara koyarak birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Harcamalarınızı gözden geçirip gereksiz olanları belirleyerek bu alanlarda harcadığınız tutarları da birikim hesabınıza aktarabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse film ya da dizi izlemediğiniz ancak her ay düzenli olarak ödeme yaptığınız platform üyeliğinizi iptal ederek, buraya yatırdığınız parayı yatırım hesabınıza aktarabilirsiniz.

Kazancınızı Yatırıma Nasıl Dönüştürürsünüz

Birçok insan için harcamalarını azaltmak, yatırım ve tasarruf yeteneklerini geliştirmek ve imkânsız gibi görünen finansal hedeflere ulaşmak için gereken tek şey kazancın daha iyi yönetilmesi. Birikim hesabınızın yanı sıra bir yatırım hesabı da oluşturabilirsiniz. Yatırımınızı bütçenize göre farklı alanlarda yapabilirsiniz. Bu yatırım; vadeli bir hesap açmak, ev ya da araba satın almak da olabiliyor. Böylece hem acil durumlar için birikim hesabına hem de kazanç elde edebileceğiniz bir yatırıma sahip olabilirsiniz.

Finansal durumunuz hiçbir çıkış yolu olmayan kötü bir yerde olsa bile, kendinize daha iyi bir durum yaratmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan 5 tanesini sizler için derledik:

1. Mevcut Mali Durumunuzu Değerlendirin

Mevcut durumunuzu değerlendirmeden mali durumunuzu iyileştiremezsiniz. Öncelikle gelir ve gider durumunuzu net olarak belirlemelisiniz. Bunun için bir tablo oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte gelecek için de kişisel bir bütçe veya harcama planı geliştirebilirsiniz. Aylık veya yıllık olarak oluşturulan kişisel bütçe, önemli bir finansal araç olduğu için gelecekteki maliyetleri planlamanıza, gereksiz harcamaları azaltmanıza, hedefler için tasarruf etmenize ve paranızı nereye koyacağınıza öncelik vermenize yardımcı olabilir.

2. Doğru Finansal Hedefleri Belirleyin

Hedef belirlemek, kullanabileceğiniz en önemli para yönetimi ipuçlarından birisi! Finansal hedefler oluşturmak, para yönetimine odaklanmanıza ve motive olmanıza yardımcı olacağından birikimlerinizi; aylık, üç aylık veya yıllık olarak planlayabilirsiniz.

3. İhtiyaçları ve İstekleri Fark Ederek Harcamalarınıza Dikkat Edin

İhtiyaçlar ve istekler arasındaki farka dikkat etmek yararlı bir yöntem. İhtiyaçlarınız ve hayatınızı idame ettirmeniz için sahip olmanız gereken şeyler; yemek, barınma, sağlık ve ulaşım gibi kalemleri içeriyor. Tasarruf için her ay bir kenara para ayırmayı da ihtiyaçlar listesine ekleyebilirsiniz. İstekler ise sahip olmak istediğiniz ancak hayatta kalmak için elzem olmayan şeyleri kapsıyor. İstekler de günlük hayatınızda yer ettiği için ihtiyaç gibi hissedilebiliyor. Bunları doğru şekilde tespit edebilmek de son derece önemli.

4. Kredi Kartı Satın Limitlerini Sınırlayın

Kredi kartları, kötü harcama yapanların en büyük düşmanı diyebiliriz. Nakit paranız bittiğinde, bakiyeyi ödeyip ödeyemeyeceğinizi düşünmeden kredi kartlarınıza yönelebilirsiniz. Ödeyemeyeceğiniz alışverişlerde, özellikle de gerçekten ihtiyacınız olmayan ürünlerde kredi kartlarınızı kullanma dürtüsüne karşı koyabilirsiniz.

5. Paranızı Daha İyi Yönetme Konusunda Bilgi Destek Alın

Kişisel finans hakkında ne kadar çok şey bilirseniz o kadar iyi. Öğrendiğiniz yeni bilgileri kişisel mali durumunuzda ayarlamalar yapmak için kullanabilirsiniz. Neyse ki bu konuda bilgi alabileceğiniz sayısız kaynak var. Podcastler, videolar ve kitaplar, önemli bilgi kaynakları arasında. Ekonomi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmak için Julie A. Nelson’ın “Hayatımızdaki Ekonomi” adlı kitabını okuyabilirsiniz.

BÜTÜNSEL SAĞLIK EKONOMİK SAĞLIK YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler