D vitaminine hepimizin ihtiyacı olduğunu ve temel kaynağın da güneş olduğunu pek çoğumuz biliyoruz. Bu yazıda bu vitamini daha yakından tanıyacağız.
– Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir.
– Depresyonu azaltır.
– Kilo vermeye yardımcıdır.
– Kemik sağlığını destekler.
– Solunum enfeksiyonlarını aza indirir.
– Diyabet riskini azaltmada yardımcıdır.
– Sağlıklı hamilelik için gereklidir bir vitamindir.
– Kanseri önlemede etkili bir destekçidir.
D vitamini eksikliği, yeteri kadar Güneşe maruz kalınmadığında, vücuttaki yağ oranı yüksek olduğunda karşılaşılması oldukça muhtemel bir durumdur. Bu faktörlerin de dışında, koyu tenli bireylerin daha az Güneş ışınına ihtiyaç duydukları düşünülür. Ancak koyu tenli kişiler de açık tenliler kadar güneş ışınından yararlanmadıklarında bu vitaminin eksikliğini yaşayabilirler.
Başlıca faktörlerin yanı sıra yaşam biçimi ve meslek gruplarına göre alınan D vitamini miktarı değişkenlik gösteriyor. Uzmanlara göre; gece çalışanların D vitaminlerinden daha az yararlandığını görülüyorken, gündüz ve açık havaya daha yakın olarak çalışan kişilerin D vitamini seviyelerinin daha iyi durumda olduğunu fark ediyoruz.
İleriki yaşlarda cildin incelmesi de D vitamini ihtiyacını artırmaktadır. Bu nedenle ileriki yaşlarda bu vitaminin daha fazla alınması gerekir.,
Vücuttaki D vitamini düzeyinin en iyi göstergesi, 25-hidroksi vitamin D olarak bilinir. Çünkü D vitamini kan dolaşımında en çok bu formda karşımıza çıkmaktadır. 25-hidroksivitamin D, ciltte üretilen ve yiyeceklerle alınan D vitamini miktarını en iyi yansıtan formdur.
Kemik sağlığıyla ilk anlamda belirti gösteren D vitamini eksikliği, kemiklerde gerçekleşen ağrı olarak kendini gösterir. Bu aşamada doktorunuz ile görüştükten sonra gerekli testleri yaptırarak D vitamini seviyenizin ne olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz. Sizi daha iyi bilgilendirmek adına, uzman doktor bilgileri ışığında edindiğimiz bilgilere istinaden, D vitamini eksiklik seviyelerini aşağıda sıraladık.
Ciddi eksiklik: 30 nmol / L’nin altında (12 ng / mL)
Hafif eksiklik: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında
Normal seviyeler: 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında
Yüksek seviyeler: 125 nmol / L’den (50 ng / mL) yüksek
D vitamini pek çok gıdadan edinebileceğimiz bir vitamindir. D vitaminleri bakımından zengin gıdaları aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
– Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar
– Sığır karaciğeri – Yumurta sarısı – Karides
– Tavuk – Kırmızı et
D vitaminlerine dair önemli detayları sizlerle paylaştık. Sağlığınız için Güneş ile yeteri kadar yakın olmanızı, gerekli besinleri tüketmenizi öneriyor ve sağlık dolu günler diliyoruz.