Bahar aylarında değişen hava sıcaklıkları sebebiyle bazen ciltte hassasiyet ya da kuruluk gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple doğanın bizlere sunduğu faydalı yağlardan kullanarak cildimize ve bedenimize iyi bakabiliriz. Bu dönemlerde havalarda kullanılacak sağlıklı yağlar arasında şunlar yer alıyor;
● Hindistan cevizi yağı
● Argan yağı
● Susam yağı
● Zeytinyağı
● Kenevir tohumu yağı
● Avokado yağı
● Ghee
Bahar aylarında cilt dokusunu korumak ve değişen hava koşulları nedeniyle gerilmesini azaltmak için vitamin ve mineral yönünden zengin içeriğe sahip; hindistan cevizi, susam ve kenevir tohumu yağı gibi içerikleri kullanabilirsiniz. Ayrıca her mevsim kullanılabilen zeytinyağı ve argan yağı da son derece kurtarıcı.
Bahar aylarında; eller, yüz ya da dudak gibi hassas bölgelerde kuruma ve pul pul dökülme gibi durumlar görülebilir. Bu durumda da cildinizi nemlendirip kuruluğunu giderecek yağlara başvurabilirsiniz. Eğer cildiniz kuruysa bakım için esansiyel veya içinde katkı maddesi bulunmayan bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Cildinize takviyede bulunacak faydalı yağlar arasında hindistan cevizi, okaliptus ya da jojoba yağı bulunuyor.
Bahar başlangıcında değişen hava sıcaklığı nedeniyle vücudun nem oranı düşer.. Bu durum da derinin kurumasına neden oluyor. Bu sebeple bu havalarda vücut nemlendirme yağları kullanmak oldukça iyi bir seçenek. Bahsi geçen yağlar arasında shea yağı, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi yağlar yer alıyor. Bu yağlar cildin nemini koruyup cildin kurumasını önlüyor. Ayrıca, bu yağlar ciltteki çatlakların da önüne geçiyor. Özellikle bu aylarda cildi nemlendiren yağları kullandığınızda ciltteki sıkıntılar da azalıyor. Bununla birlikte cildiniz çok kuruysa, bu yağları cilt bakımınızına da dâhil edebilirsiniz.
Avokado yağı, E vitamini ve monosodyum glutatyon gibi antioksidanlar bulunan bir yağ. Bu sebeple avokado yağı, cilt sağlığı için oldukça yararlı. Bahsi geçen yağ, ciltteki ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, cildin nemini koruyup kurumasını da önlüyor. Avokado yağı, cildin elastikiyetini artırmaya ve ciltteki çatlakları azaltmaya da imkân tanıyor. Aynı zamanda saç ve saç derisi için de son derece yararlı. Saç derisinin nemli kalmasını sağlayan ürün, saçların kurumasını önlüyor. Pek çok faydası olan içerik, saçların parlaklığını da artırmaya yardımcı. Bununla birlikte avokado yağı, besin değeri yüksek bir ürün olarak bol miktarda omega-3 yağ asitlerine sahip. Bu sebeple avokado yağı, vücut sağlığı için oldukça önemli bir içerik.
Faydalı yağlar listesinde yer alan zeytinyağının içinde bol miktarda antioksidan bulunuyor. Antioksidanlar, vücutta oluşan serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı. Bu nedenle zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bununla birlikte zeytinyağı; kalp sağlığını koruyor, tansiyonu düzenliyor ve kolesterol seviyesini düşürüyor. Ayrıca bahsi geçen yağ, cildin nemini koruyup kurumasını da önlüyor.
Hindistan cevizi yağı, yüksek ısı işlemlerinde kullanılabilecek bir yağ. Ürün, yüksek ısı dayanıklılığı sebebiyle pişirme işlemlerinde diğer yağlardan daha uygun bir seçenek. Hindistan cevizi yağının içinde bol miktarda omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Bu nedenle, vücut sağlığı için de son derece yararlı. Örneğin, hindistan cevizi yağı kalp sağlığını ve tansiyonu düzenliyor. Ayrıca, beyin sağlığı ve hafıza üzerinde de oldukça etkili bir ürün.
En faydalı bitkisel yağlar arasında yer alan Ghee, katkısız bir yağ. Ghee, tereyağının aksine içindeki proteinden arındırılmış olarak sunuluyor. Bu nedenle, tereyağından daha uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Ayrıca daha yüksek ısıda pişirme işlemlerine de uygun. Ghee; vücut, kalp ve tansiyon üzerinde olumlu etkilere sahip. Ayrıca cildin nem dengesini koruyarak kurumasının da önüne geçiyor. Bahsi geçen yağı, saç bakımı yapmak için de tercih edebilirsiniz.
Kaynaklar;
https://hthayat.haberturk.com/guzellik/cilt/haber/1001844-soguk-havada-cilt-bakimi-nasil-olmali
https://livetobloom.com/soguk-havalarda-kuru-cilt-bakimi-nasil-olmali/
https://www.unileverfoodsolutions.com.tr/konsept-uygulamalarimiz/yemek-trendleri/ghee-nedir.html