Her YaŞta
agesa-logo

Aralıklı Oruç Size Uygun Mu?

 Aralıklı Oruç Size Uygun Mu?

Bir yandan sağlığınıza katkı sağlarken bir yandan da kilo vermenize yardımcı olan aralıklı oruç, doğru şekilde yapıldığında son derece yararlı bir beslenme şekli. Dünyada İntermittent Fasting olarak bilinen bu beslenme şekli, diyet programından çok daha fazlası. Aralıklı oruç yöntemi sayesinde gün içinde belirli
zaman dilimlerinde yemek tüketmeden vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Bununla birlikte herkesin bünyesi farklı olduğu için aralıklı oruç, belli kişiler tarafından yapılabilirken bazı insanlara da uygun olmayabiliyor.

Aralıklı Oruç (IF) Nedir?

Aralıklı oruç, diğer beslenme türlerinin aksine kalori kontrol etmek için değil, yiyeceklerin tüketildiği zaman aralığını kontrol etmek için yapılıyor. Bu beslenme türünü uygulayan kişiler, ne yeneceğinden öte ne zaman yenilebileceği üzerinde duruyor. Aralıklı oruç yöntemi, kilo verme isteğinin yanı sıra bedeni dinlendirmek, yağ yakımını hızlandırmak ve daha sağlıklı bir hâle gelmek için de tercih ediliyor.

Aralıklı Orucun Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti, insan sağlığı üzerinde oldukça faydalı etkilere sahip. Bu yöntemin yararlarını görmek için tükettiğiniz besinleri, sağlıklı ürünlerden oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte aralıklı oruç faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İnsülin direncinin azalmasına katkı sağlıyor.
  • Kan şekeri regülasyonu sağladığı için Tip 2 diyabete karşı koruyucu özellik sunuyor.
  • Kötü kolesterolü azaltarak kalp sağlığı üzerinde olumlu etki sağlıyor.
  • Yağ yakımını hızlandırıyor.

Bununla birlikte aralıklı oruç yöntemi 3 farklı şekilde kullanılıyor. Temel mantığı aynı olan bu yöntemlerin aç kalma süreleri farklılık gösteriyor.

Aralıklı Orucun Sağlığa Olumsuz Etkileri Var mıdır?

Sağlıklı yaşamak için uygulanan yöntemlerin başında gelen aralıklı oruç, doğru bir şekilde yapılmadığında olumsuz etkiler sunabiliyor. Aralıklı oruç zararları; yaş, sağlık durumu ya da yaşam tarzlarına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Aralıklı oruç, belli zamanlarda beslenmeniz üzerine kurulu olduğu için yetersiz besin alımında konsantrasyonun azalmasına ya da ruh durumunun olumsuz etkilenmesine sebebiyet verebiliyor. Bununla birlikte doğru bir şekilde uygulanmayan aralıklı oruç, kadınlar üzerinde hormonal dengesizliklere de yol açabiliyor.

Aralıklı Oruç Türleri Nelerdir?

Aralıklı oruç, farklı aç kalma ve beslenme zamanları sunuyor. Bu sayede size en uygun olan yöntemi deneyimleyebilirsiniz.

16-8 Aralıklı Oruç Diyeti

Bu diyet yönteminde 16 saat aç kalıp geri kalan 8 saat içinde yemek yiyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse 12.00 ile 20.00 saatleri arasında yemek tüketip geri kalan sürelerde yemek yememeniz gerekiyor. Aralıklı oruç 16 8, en sık kullanılan yöntemlerden biri arasında bulunuyor.

5-2 Aralıklı Oruç Diyeti

Aralıklı oruç 5 2 yönteminde hafta bazında planlama yapılması gerekiyor. Bu aralıklı oruç diyetinde haftanın 5 günü normal, geri kalan 2 günü ise kısıtlı besin alabiliyorsunuz. Kısıtlı besin tüketeceğiniz 2 gün için en fazla 500 ila 800 kalori arasında yiyecek tüketmelisiniz. Bununla birlikte sağlığınız için kısıtlı besin
tüketeceğiniz 2 günün ard arda olmamasına da önem vermelisiniz.

Ye-Dur-Ye Yöntemi

Aralıklı oruç çeşitleri arasında bulunan ye dur ye tipi, haftada 1 ya da en fazla 2 kez 24 saat boyunca besin tüketilmeyen bir yöntem. Bu seçenekte akşam yemeğinden diğer akşam öğününe kadar yemek yenmiyor.

Kimler Aralıklı Oruç Diyetini Yapabilir?

Aralıklı oruç yapmak için öncelikle diyetisyen ya da doktorunuzla görüşebilirsiniz. Bu yöntem, şeker ya da tansiyon gibi sağlıksal bir problemi olmayan kişiler tarafından tercih edilebiliyor.

Aralıklı Oruç Diyeti Kimler İçin Uygun Değildir?

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenizi sağlayan bu yöntem; şeker hastalığı, kan şekeri problemi, düşük tansiyonu ya da yeme bozukluğu olanlar tarafından tercih edilmemeli. Ayrıca beden kitle indeksi 18.5 ve altında olan kişiler de aralıklı oruç diyetine başvurmamalı.

Aralıklı Oruç Diyet Listesi Nasıl Olmalı?

Aralıklı oruç diyet listesinde yeterli ve dengeli besinler bulunması gerekiyor. Listede mutlaka günlük ihtiyacınız kadar protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi besin gruplarının olması önemli. Bu sayede yiyecek tükettiğiniz süreçte vücudun ihtiyacı olan enerjiyi rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar;

https://www.medicalpark.com.tr/aralikli-oruc-nedir/hg-2774

https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-haberler/aralikli-oruc-diyeti-nedir

BÜTÜNSEL SAĞLIK FİZİKSEL SAĞLIK

Diğer Öneriler