Her YaŞta
agesa-logo

Zihinsel Antrenman Nedir?

 Zihinsel Antrenman Nedir?

Zihinsel Antrenman Nedir?

Zihinsel antrenman, sporcuların yanı sıra her bireyin günümüzde kendisini mental anlamda iyi hissetmek ve iyiye sevk etmek adına uygulayabildiği bir egzersizdir. Vücudumuz beynin emirlerine uymakla yükümlüdür. Ancak çoğu zaman zihnimiz savunma mekanizmasında çalışır. Günlük hayatımızda karşılaştığımız zorluklar için bizi korumak isteyen beynimiz stres ve kaygı hormonları üretir. Bu doğal olarak gereklidir. Çünkü çağlar öncesinden bu yana insanlık, korunma ve hayatta kalma ihtiyacına sahipti. Ancak günümüz koşullarında yaşamsal anlamda tehlikeler daha az. Bundan ötürü her birey bünyesi için gerekli olmayan fazla kaygıdan uzaklaşmak adına mental egzersize ihtiyaç duyuyor. Zihinsel antrenmanlar pek çok alanda, birçok durumda uygulanan ve kişilerin performansını, huzurunu yükseltmesine ve hatta yaşam kalitesini yukarı çekmesine yardımcı olan egzersiz yöntemleridir.

Zihinsel Antrenman Çeşitleri

Zihinsel antrenmanlar durum ve kişiye göre farklılık gösterebilen ve büyük farklar yaratabilen çalışmalardır. Hataları, yanlış çalıştığı düşünülen zihni, performansı geliştirmeyi hedefleyen zihinsel antrenman metotları; düzenli uygulandığında yaşam standartlarını olumlu yönde etkiler. Zihinsel antrenman çeşitlerinin en başlıcalarını aşağıda detaylarıyla bulabilirsiniz.

İçsel Çalışma

İçsel çalışmanın amacı kişinin kendi içindeki kaynağı keşfetmesi ve o kaynağın ona sağladığı gücün farkında olmasına dayanır. Kişinin ne istediği, istediklerini gerçekleştirmek adına izlemesi gereken yolların ne olduğu gibi pek çok konu başlığı bu metotta yanıt bulur.

Sessiz Ortam Çalışması

Sessiz ortam çalışması zihinsel antrenman çeşitlerinden biridir. Dış etkenlerden izole olarak kişinin iç sesine kulak vermesini hedefler. Bu uygulamada kişinin kafasındaki problem daha net bir şekilde ortaya çıkar ve çözüme ulaştırma yolu aranır. Ayrıyeten bir problem söz konusu olmasa bile kişinin performansının yükselmesi adına da gözle görülür farklar ortaya koyar. Kişi daha dingin bir hale gelerek, günlük aktivitelerinden, mesleğinden hatta yaşadığı her andan aldığı verimi yükseltir.

Zihinde Canlandırma (İmgeleme) Çalışması

Görselleştirme olarak da bilinen bu çalışma, hedeflere ulaşmada kilit rol oynamaktadır. Nesnelerin zihinde resmini çizme veya istenen durumları akılda şekillendirme olarak bilinen bu yöntem, zihni programlama olarak da bilinir.

Düzenli Nefes Egzersizi

Nefes en önemli olan kavramlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Düzenli nefes egzersizleri beynin ve vücudun sağlıklı çalışmak adına ihtiyaç duydukları yeterli oksijeni sağlar. Düzenli nefes egzersizleri, kişiye hem mental hem de fiziksel anlamda destek sağlar. Gevşeyen vücudun ve zihnin performansı her daim daha yüksektir. Çünkü savunma mekanizması (hayatta kalmayı amaçlayan stres durumu) vücudu daima gerer. Bu gerginlik seviyesinin amacı kişiyi uyarmak ve hazırlıklı olmasını sağlamaktır. Ancak bu durumda, kişi nefes alıp verme işlemini sağlıklı olarak sürdüremez. Vücudun ve zihnin dinlenmesi ve daha yüksek verime ulaşması adına her gün 10 ila 15 dakika sabah ve akşam uygulamak üzere nefes egzersizleri yapmak en temel faydayı size kazandıracaktır.

Hipnoz

Zihin telkinleriyle paralel çalışan hipnoz; istenen düşüncelerle bilinçsizce zihni motive edilen kişinin otomatik düşünce programlarından kurtulmasını hedefler. Büyük travmalar veya psikolojik temelli rahatsızlıkların da çözüme kavuşmasında etkilidir.

Transandantal Meditasyon

Meditasyonun en çabasız hali diyebileceğimiz Transandantal Meditasyon; Hindistan kökenlidir ve kişinin duygulara deyim yerindeyse bir mola verip yalnızca uyku-uyanıklık arasında bir yerlerde durarak dinlenmesine olanak tanır. Son yıllarda bilinirlik ve popülerlik anlamında saygınlığı artan bu kadim zihin antrenman yöntemini pek çok ünlü isim de kullanmaktadır.

Zihinsel Antrenmanın Sağlığa Olan Faydaları

· Duyguları kontrol eder.

· Konsantrasyonu geliştirir.

· Stratejik düşünmeye yardım eder.

· Kendine güveni geliştirir.

· Travmalardan arındırır.

· Dünya bakışını değiştirir.

· Vizyon kazandırır.

· Fiziksel ve mental sağlığı destekler.

· Psikolojik temelli hastalıkları uzak tutar.

· Teknik becerileri artırarak kişinin maksimum kapasitesini geliştirir.

· Hataları düzeltir.

· Yanlış kodlanmış düşünce ve inanç kalıplarını değiştirir.

AKIL VE RUH SAĞLIĞI BÜTÜNSEL SAĞLIK YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler