Sağlıklı bir hayat sürebilmek için sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Özellikle 30 yaşından sonra bazı kontroller mutlaka yapılmalıdır. Bu kontroller, erken teşhis ve tedavi imkânı sağlayarak ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Bu yaşlarda her yıl düzenli bir şekilde yapılması gereken kontroller arasında şunlar bulunur;
● Genel sağlık kontrolü
● Tansiyon
● Kolesterol
● Kan şekeri düzeylerinin ölçümü
Ayrıca kadınlar için jinekolojik muayene, meme kanseri taraması ve PAP Smear testi de düzenli olarak yapılmalıdır. Erkekler için ise testislerdeki kitleler, prostat ve kolon kanseri riskleri açısından düzenli kontrol önerilir.
Sağlık kontrolleri, hemen her yaş için büyük önem taşır. Bununla birlikte belli bir yaştan sonra ortaya çıkan hastalıkların erken teşhis edilmesi de tedavi süreci için kıymetlidir. Özellikle kalp hastalıkları, kanser, diyabet, osteoporoz ve tiroid problemleri gibi sağlık sorunları, 30’lu yaşlarda başlayabileceği için düzenli kontroller erken teşhis sağlar. Belli bir yaştan sonra kilo vermek de zorlaşacağı için vücut kitle endeksi hesaplaması da yaptırarak daha rahat bir hayat sürebilirsiniz.
Kan basıncı yüksekliği, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyorken, yüksek kolesterol seviyesi de kalp hastalıkları ve inme riskini artırabilir. Kan şekeri yüksekliği ise diyabet gibi ciddi bir hastalığa neden olabilir. Bununla birlikte vücut kitle indeksi, obezite riskini belirlemek için kullanılır. Bu sebeple testlerin düzenli olarak yapılması, sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir.
Kanserin erken teşhis edilmesi ve tedavisinin zaman kaybetmeden başlaması için kanser taramasını belirli aralıklarla yaptırmalısınız. Meme kanseri taramaları arasında mamografi, klinik meme muayenesi ve kendini muayene etme gibi yöntemler bulunur. Kolon kanseri taramaları ise kolonoskopi ve dışkı testleri gibi yöntemlerle yapılır. Ayrıca dermatoloji ve dermoskopi sayesinde cilt kanser tarama testi de yaptırabilirsiniz
Kalp ve damar hastalığı taramaları arasında EKG (elektrokardiyografi), egzersiz stres testi ve kardiyak risk faktörler testi bulunur. Özellikle 30’lu yaşlarda yapılması gereken bu taramalar, hayati önem taşır. EKG testi, kalbin elektriksel aktivitesini ölçerek kalp ritim bozukluklarının tespit edilmesini sağlar. Ayrıca eforlu EKG testine de girebilirsiniz. Egzersiz stres testi, kalp kasının ne kadar iyi çalıştığını ve kalp hastalığı riskinin ne kadar yüksek olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte kardiyak risk faktörler testi de kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri düzeyleri gibi faktörlerin ölçülmesini içerir. Bu sebeple bahsi geçen taramaların yapılması son derece önemlidir.
Hepatit B ve C testleri, karaciğer enfeksiyonlarının varlığını ve enfeksiyonun yayılıp yayılmadığını tespit etmek için yapılır. Bağışıklık için son derece önemli olan bu testlerin sürekli olarak yaptırılması gerekir. HIV enfeksiyonunun varlığını belirlemek için yapılan enfeksiyon testi de vücuttaki bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonlarının varlığını tespit etmek için önemli testlerdir. Testlerin yapılması, özellikle kan ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken teşhis edilerek tedavi sürecinin başlaması adına önem taşır.
Göz taraması ve kontrollerinin yapılması, hemen her yaştan insanı ilgilendiren bir konudur. Genetik faktörler veya dış etkenler, göz sağlığı üzerinde etkili olabilir. Ayrıca belli bir yaştan sonra da uzağı, yakını ya da boyutları yanlış görme gibi problemler oluşabilir. Göz sağlığınızı korumak için düzenli olarak göz doktoru kontrolüne gidebilirsiniz.
Genel sağlığı korumak için diş sağlığına önem verilmesi gerekir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve diş eti sağlığının takibi, erken teşhis için büyük önem taşır. Ayrıca dişlerin günde en az iki kez fırçalanması, diş ipi kullanımı ve düzenli diş temizliği de diş sağlığı için gerekli olan uygulamalardır.
Kaynaklar;
https://www.acibadem.com.tr/hayat/30-lu-yaslarda-sagliga-dikkat/
https://www.livhospital.com/liv-saglik-kosesi/kadinlarda-hayat-kurtaran-testler