Her YaŞta
agesa-logo

Parkinsona Egzersizle Dur De 

 Parkinsona Egzersizle Dur De 

Parkinson hastalığı yaşam aktivitelerini kısıtlayan, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir rahatsızlık. Hastalığın tanımlanmasının 200’üncü yılında Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği hastalığın ilerlemesinde önleyici bir bilgilendirme videosu hazırlandı. Video, hastalığın ilerlemesine engel olacak hareketlerden oluşuyor.

Parkinson 200 yıldır tanımlanan bir hastalık olsa da, dünya gündemine Geleceğe Dönüş filmiyle ünlenen Michael J. Fox’un çalışmalarıyla girdi. Hareketleri kısıtlayan, iletişim kayıplarına yol açan hastalık, yaşam kalitesini düşürerek “Titrek felç” olarak da tanımlanıyor. 

Hastalığın tıp literatürüne girişinin 200’üncü yılında Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği hastalara yönelik bir egzersiz videosu hazırladı. Hareketlerde yavaşlamayla seyreden ve kendini gösteren hastalığın tedavisinde ilaçlar kadar egzersizler de önemli rol tutuyor. 

Fonksiyonlarda devamlılık sağlıyor

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Doğu, videoyu hazırlamalarının amacının sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan egzersizin Parkinson hastaları için de taşıdığı önemin hatırlatılması olduğunu vurguladı: 

“Parkinson hastaları için egzersiz sadece sağlıklı yaşamın bir parçası değil, denge, hareketlilik ve günlük yaşam aktiviteleri için hayati önem taşır. Egzersiz iki yönde yarar gösterir. Birincisi Parkinson belirtilerinin bir kısmını düzeltebilir. Araştırmalar egzersizin yürüme, denge, titreme, esneklik güç ve motor koordinasyonu iyileştirebildiğini göstermektedir. İkincisi ise hastalığın ilerlemesini engelleyebilme özelliğine sahiptir. Hareketlerin daha iyi hale gelmesi düşme riskini azaltır. Düzenli bir egzersiz programı ise hareketlerin daha iyi olmasını sağlar. Birçok araştırma düzenli egzersiz yapan bireylerin beyinlerinde yaşlanmaya ilişkin değişikliklerin daha az olduğunu göstermiştir.”

Fonksiyonlarda devamlılık sağlıyor

Parkinsonlu hastalar için egzersiz yürüme, denge, esneklik ve kavrama gücünün devamlılığını sağlıyor. Haftada en az 2 buçuk saat egzersiz yaşam kalitesinin yükselmesi açısından da önemli. 

Fonksiyonlarda devamlılık sağlıyor

Düzenli egzersizlerin zihinsel gelişimin sağlanmasında da rolü var. Yorgunluk, ruh hali, uyku problemlerinin giderilmesine yardımcı oluyor, dopamin salgılanmasını sağlıyor. Doktorların gözetiminde verilen egzersizler yanında düzenli yürüyüş, ağırlık ve kardiyo egzersizleri de ilerleme sağlıyor. Derneğin hazırladığı video başlangıç aşamasında fikir vermeyi ve gelişme sağlamayı hedefliyor.

HER YAŞTA KADIN & ERKEK SAĞLIĞI Sağlık Spor Yaşam

Diğer Öneriler