Her YaŞta
agesa-logo

Yeme Bozukluklarını Öğrenelim

 Yeme Bozukluklarını Öğrenelim

Canınız sıkıldığında iştahınız açılıyor ya da tamamen kapanıyorsa, heyecanlı olduğunuz zamanlarda mideniz bulanıyorsa, gece gece yeme nöbetlerine kapılıyorsanız yemekle ilişkinizi yeniden sorgulamalısınız. Yeme bozuklukları günümüzde çok sık rastlanan ve insanların hayat kalitesini düşüren bir sorun. Sağlıksız seçimlerin yerine yenilerini koymaksa, önce sorunu tespit etmekle mümkün.

Gündelik hayatın stresi pek çok insanı farklı etkiliyor. Kimi zaman öğün atlıyoruz, kimi zaman ihtiyacımız olmadığı kadar çok yiyoruz. Beslenme alışkanlıklarını da etkileyen bu davranışlar, bir süre sonra kilo sorunu ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla karşımıza çıkabiliyor. 

Yaşadığımız stresler, yoğun dönemler yeme içme alışkanlıklarımızı da etkiliyor, kimi zaman bozuyor. Aşırı yemek yeme ya da vücudu aç bırakma gibi davranışlarsa, uzmanlarca “Yeme bozukluğu” olarak niteleniyor. Bu sorun yalnızca kilo alma/verme dengesini bozmuyor aynı zamanda psikolojik yönden de insanları etkilediği için bu anlamda da destek almayı gerektiriyor. 

En sık görülen yeme bozuklukları arasında 5 tip hastalık sayılıyor. Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza, Tıkınırcasına Yeme Sendromu, Gece Yemek Yeme Sendromu, Bigoreksiya bu beş hastalık. Hastalıklar farklı görülse de sonuçları bağışıklık sisteminin çökmesine kadar vahim olabiliyor. 

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza

Zayıf olmasına karşılık kendini kilolu zanneden insanlarda görülür. Mükemmel olma motivasyonuyla iştah kesilir, yemekten suçluluk duyulur, kimi zaman yemek yememeye giden aşırı davranışlar görülür. Sürekli kilo verme endişesi taşıyan insanlar zaman içinde vitamin kaybı ve bağışıklık sisteminde zayıflama sorunuyla karşı karşıya gelir. Gıda alımı yok denilecek kadar azdır ve verilen kiloların geri alınması için uzun bir tedavi prosedürü gerekir. 

Bulimia Nervoza

Yine kilo takıntısıyla ortaya çıkan bu rahatsızlıkta yemek Anoreksiya Nervoza’nın aksine, çok yemek tüketilir. Öğünlerini abartılı bir şekilde yiyen bu insanlar yedikten sonra pişmanlık duyar ve kusma ya da aç kalma gibi yollara başvurur. Zamanla mide ve bağırsak sorunları yaşamaya başlarlar. Kilo alamazlar ve yedikleri besinleri sindiremedikleri için sürekli yorgunluk hissi yaşarlar. 

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Morali bozulduğunda ya da mutlu olduğunda durdurulamaz şekilde yemek yiyen bu insanlar, yediklerinden duydukları pişmanlıkla yeniden yemek yemeye yönelir. Kiloları hızla artan ve obezite, kalp hastalıkları, şeker gibi sorunlarla uğraşan bu insanlar yemek atağı yaşadıkları dönemlerde çok fazla yemek yiyebilir. Öğün kontrolünde zorluk yaşadıkları için kilo vermekte de zorlanırlar. 

Gece Yeme Sendromu

Gece Yeme Sendromu

Uykudan önce yemek yemeyi alışkanlık haline getiren insanlar, akşam öğünleri sonrasına bir ya da iki öğün ekleyebilir. Gece sindirim sorunları yaşayan ve obeziteye davetiye çıkaran bu hastalar, genellikle gün içinde az yemek yer. Düzensiz beslenme sonucunda gece uykuları da bozulur ve ruhi sorunlar da yaşayabilirler. 

Bigoreksiya

Bigoreksiya

Genelde sporcularda görülür. Ne yaparsa yapsın yeterli kasa sahip olmadığını düşünen hastalar günün en az 5 saatini spora ayırır ve protein ağırlıklı yiyecekler tüketir. Protein tozu tüketimine de yönelen kişiler, bir uzman eşliğinde beslenmediklerinde ciddi sağlık sorunları yaşarlar. Bu yaşam biçimini uzun süre devam ettiremedikleri için kas kütlelerinin yağa dönüşmesi en önemli sorunların başında gelir. 

Yeme bozukluğunun belirtileri arasında aşırı miktarda ve kısa sürede verilen kilolar, kalori hesabı yapma, ciddi değerde vitamin kaybı, kilo alma ya da vermenin kaygıya yola açması, acı çekecek kadar spor yapma alışkanlığı, kusmaya bağlı mide problemlerinin yaşanması yer alır. 

Psikolojik yardım da önemli

Yeme bozuklukları tedavi edilirken, psikolog ve diyetisyen eşliğinde ilerlemek, ilerlemenin hızlı ve sağlıklı olmasını kolaylaştırır. Tedavide öncelikle kilo dengesi sağlanır. Psikolog ve diyetisyen eşliğinde duygusal boşluğun doldurulması ve sağlıklı bir yolda ilerlemesi hedeflenir. Bulimianın ilerlediği hastalara ilaç desteği verilir. İlaçla beraber hastanın stresten uzak kalması sağlanır. Hasar görmüş dokuların canlanması için çalışılır. Tıkınırcasına yemek yeme hastalarına ise; düzenli ve ölçülü beslenme programı uygulanır. Stresle başa çıkma duygusu aşılanır.

Aynı zamanda yeme bozukluğuna bağlı gelişen hastalıkların da dikkatle gözlenmesi gerekir. 

Vücut direncinin azalması, anemi, ağız içi yaraları ve diş çürümesi, kas ve kemiklerde zayıflık, kusmaya bağlı mide sorunları, sindirim sisteminin çökmesi, kabızlık, düşük tansiyon bu sorunlar arasında sayılabilir. 

Beslenme HER YAŞTA Sağlık Yaşam YEME & İÇME

Diğer Öneriler