Her YaŞta
agesa-logo

Her Yaşta Dolu Dolu Yaşayan Sanatçı: Fatma Girik

 Her Yaşta Dolu Dolu Yaşayan Sanatçı: Fatma Girik

Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasından biri olan Fatma Girik hayatıyla ilham veren bir figür. Kariyerine 15 yaşında başlayan, yıllarca Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran Girik, yalnızca oyuncu değil, yapımcı, senarist olarak da tanındı. 1988’de siyasete atılan, Şişli Belediye Başkanlığı görevini üstlenen oyuncu, Türk sinemasına damgasını vuran isimlerdendi.

“En önem verdiğim şey bu. İyi insan olmak, dünyadaki her şeyden daha zordur. Sanatımın da hakkını verdim. Halkın sanatçısı oldum.”

Sanat hayatını böyle özetleyen Fatma Girik, Türk sinemasına yaptığı katkılarla, çektiği yüzlerce filmle, aldığı ödüllerle Yeşilçam’da “Dört Yapraklı Yonca” olarak nitelenen dört kadın oyuncudan biriydi. 12 Aralık 1942 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Girik, Sultanahmet’te geçen çocukluğunun ardından henüz 15 yaşındayken setlere ilk adımını attı. 

Cağaloğlu Kız Lisesi’nde okurken başlayan sinema hayatının ilk filmi 1957 yılında çekilen yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri’nin yaptığı Leke oldu. Bu filmle tanınmasa da sonrasında farklı filmlerle isminden söz ettirmeyi başardı. Memduh Ün’ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde Girik’in tanınmasını sağladı. Bu tanışıklık hayatının dönüm noktalarından biri oldu. 

Fatma Girik

Fatma Girik, çocuk yaşta adım attığı sinemada figüranlıktan hızla başrol oyunculuğuna geçti ve yükseldi. Ona “Erkek Fatma” denilmesine neden olan olay ise, 1962 yılında Belalı Torun filmi için saçlarını kısacık kestirmesi ve bir erkeği canlandırmasıydı. O dönem birçok kadın yıldızın yapamadığı yapmasıyla öne çıktı. Civanmert, Duvaksız Gelin, Kısmetin En Güzeli ve Severek Ölenler gibi filmlerde adını ülke çapında duyurdu.

Keşanlı Ali Destanı, Köroğlu, Satın Alınan Koca, Ezo Gelin, Boş Beşik, Postacı, Kanlı Nigar, Yılanların Öcü, Kaçak, Namus, Dağdan İnme, Leyla ile Mecnun, Japon İşi Rabia gibi 180’den fazla filmde rol alan ünlü oyuncu mavi gözleri ve farklı tarzıyla dikkat çekti.

Siyaset sahnesinde

Oyuncuların özlük haklarını alması için mücadele eden, sık sık bu konudaki taleplerini dile getiren Girik, Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den seçilerek 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Sonrasında Söz Fato’da isimli bir programla gündeme gelen oyuncu, televizyon tarihinin en çok izlenen yapımlarından birine de imza attı. 

Türk sinemasına yaptığı katkılar defalarca ödüllendirildi:

1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı

1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Sürtüğün Kızı

1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Büyük Yemin, en iyi kadın oyuncu

1.Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Ezo Gelin, en iyi kadın oyuncu

3.Adana Altın Koza Film Festivali, 1971, Acı, en iyi kadın oyuncu

35.Altın Portakal Film Festivali, 1998, Sürtüğün Kızı, yaşam boyu onur ödülü

18.Ankara Uluslararası Film Festivali, Aziz Nesin Emek Ödülü

79 yaşında aramızdan ayrılan Girik, verdiği röportajda hayatını şöyle özetliyordu: 

“Yaşamım büyük bir mücadele ile geçti. Kendimi büyük savaşlar sonrasında var ettim. Bu nedenle kendimle gurur duyuyorum ve başka hiçbir şeye özenmiyorum. Bin kere daha yaşasam yine Fatma Girik olmak isterim. Yaptığım her şeyle gurur duydum. Günlük pişmanlıklarım dışında hiç pişmanlığım yok.”

Güncel Haberler HER YAŞTA İNSANLAR & HİKAYELER Keşfet MODA & SANAT

Diğer Öneriler