Her YaŞta
agesa-logo

Elektrik Faturanızı Hafifletecek İpuçları

 Elektrik Faturanızı Hafifletecek İpuçları

Enerji tasarrufu bugünlerde hiç olmadığı kadar önemli. Hem dünyanın kaynaklarını iyi kullanmak, hem faturaları dengelemek için basit alışkanlık değişimleri kaçınılmaz. Enerji Tasarruf Haftasında enerji verimliliği sağlamak, tasarruf etmek için gerekenleri listeledik.

Elektrik ve suyu idareli kullanmak, ısı yalıtımını en iyi şekilde yapmak bugünlerde artık hiç olmadığı kadar önemli. Enerjiyi düzgün kullanmak hem faturaların kabarmasını engelliyor, hem de dünyada azalan kaynakların dengeli kullanılmasını alışkanlık haline getiriyor. 

Enerjinin bilinçli kullanılmasının sağlamak için, her yıl 11-18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanıyor.

Farkına varmadığımız pek çok ayrıntı enerjiyi korumamızı sağlıyor, bu ayrıntılara dikkat ederek tasarrufu arttırmak mümkün. 

Beş dakika bile tasarruf sağlıyor

-Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın. Enerji tasarruflu lambaları tercih edin. Birkaç dakika sonra geri dönecek olsanız bile bir odadan çıkarken yine ışıkları kapatın. Çünkü her gün 5 dakika gereksiz yere yanan bir ampul; ayda 150 dakika, yılda ise 1800 dakika yani 30 saat boşa yanıyor anlamına geliyor.

-Elektronik aletlerinizi seçerken enerji verimliliği sağlayanları tercih edin. 

Beş dakika bile tasarruf sağlıyor

-Kullanmadığınız zaman cihazların fişlerini prizden çıkarın. İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın. Kapalı olmasına rağmen fişi prize takılı olan su ısıtıcısı ya da televizyon, telefonunuzu şarj ettikten sonra prizden çekmediğiniz şarj aletiniz çalıştıklarındaki kadar olmasa da elektrik tüketmeye devam ederler. Bu nedenle kullanmadığınız elektronik ürünlerin fişlerini prizden çekmek de elektrik tasarrufu için alınacak önlemler arasında. Prize takılı olan elektronik cihazlarınızın elektrik tüketmesini istemiyorsanız tasarruflu prizleri de tercih edebilirsiniz. Bu prizler sayesinde elektronik cihazlarınız, prize taksanız bile çalışmadıklarında “stand by” modunda olmaz yani elektrik tüketmezler.

Beş dakika bile tasarruf sağlıyor

-Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi aletlerin verimliliğini arttırmak için temiz tutmaya özen gösterin. 

-Buzdolabınızı 3-5 derece ayarında çalıştırın. Sıcaklık ayarını ideal olandan daha düşük bir seviyeye ayarlamak hem besinlerin bozulmasına neden olur, hem de elektrik tüketimini arttırır. Ayrıca, kulağa tuhaf gelse de buzdolabı ve derin dondurucuyu doğru yere konumlandırmak, tükettikleri enerji oranını etkileyebilir. Bu nedenle buzdolabı ve derin dondurucuyu güneş almayan, arkası ve yanları hava alabilecek şekilde konumlandırmalısınız.

-Sıcak yemekleri soğutmadan buzdolabına koymamaya özen gösterin. Bu sayede hem içerideki sıcaklık dengesini korursunuz, hem de yemeğin bakteri üretmesini engellersiniz. 

-Fırın çalıştırdığınızda bir iki yemeği bir arada yapmaya çalışın. Ayrıca fırında kullanacağınız kapları seramik ve cam tercih ederseniz, derecesini biraz düşürebilirsiniz. Bu kaplar ısıyı daha iyi iletecektir. 

-Yemek yaparken kapağı sık sık açmamaya özen gösterin. Böylece pişme süresini kısaltabilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız tava ve tencerelerin ocaktan küçük ya da çok büyük olmamasına özen gösterin.

-Bina yalıtımını yaptırın.  Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın. Kış aylarında kapıları kapalı tutmaya özen gösterin. 

Beş dakika bile tasarruf sağlıyor

-Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.

-Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın. Radyatörlerin üstünü örtmeyin ve gereksiz ısı kaybından kaçının. 

– Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmak fazla elektrik ve su tüketmenize neden olur. Bu nedenle tam dolmadan makineleri çalıştırmamalısınız. Çamaşır makinelerinin pek çoğunda “Eko Program” yer alır. Bu yıkama programları, elektrik ve su tüketimi konusunda daha çok tasarruf sağlar.

EKONOMİK SAĞLIK Güncel HER YAŞTA Yaşam

Diğer Öneriler