Her YaŞta
agesa-logo

Sürdürülebilir Yaşama Destek Olabiliriz

 Sürdürülebilir Yaşama Destek Olabiliriz

Dünyayı daha yaşanabilir kılmak ve kaynakları sürdürülebilir hale getirmek için teknoloji dünyası çalışıyor. Kirlenen kaynakları kurtarmak, kalıcı çözümler üretmek üzere tasarlanan teknolojiler, geleceğe daha umutlu bakmayı da sağlıyor.

Dünya her geçen gün daha büyük bir hızla kirleniyor. Doğa felaketleri normalleşirken, kirlenen denizler, hava ve yeşil alanların kurtarılması için çalışanların sayısı da hayli fazla. Teknolojinin dünyayı gelecek nesillere temiz bırakma hedefi, çeşitli projelere ve ürünlere hayat veriyor. Çevreyi korumaya yardımcı olan teknolojilere yakından bakalım.

Mürekkebe dönüşen hava kirliliği

Hava kirliliği Graviky Labs tarafından dönüştürüldü. Nasıl mı?  Hayatını Mumbai’de sürdüren Anirudh Sharma, fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliğinin faydalı bir amaca hizmet etmesi için KAALINK adlı cihazı icat etti. Bu cihaz, egzoslardan çıkan zararlı karbonu geri topluyor. Ardından bunu kanserojen madde ve ağır metal içermeyen mürekkebe dönüştürüyor. Bir otomobilin yaklaşık 50 dakikada ürettiği karbon gazından elde edilen mürekkebin kullanıldığı Air-Ink adlı kalemler ise Hong Konglu sanatçılar tarafından duvar resimleri ve tablo yapımında kullanılmış. Ayrıca bu mürekkepler kağıt, kumaş, pano üzerine uygulanabilme özelliğine sahip.

Portatif su arıtıcısı

Portatif su arıtıcısı

İçilebilir su kaynakları hızl yok oluyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında temiz su kaynaklarına ulaşmak ortak sorun. Kirli su kaynakları hepatit B, tifo ateşi ve dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor. LifeStraw adlı taşınabilir su arıtma filtresi bu noktada yardıma koşuyor. Pipeti andıran bir tasarıma sahip olan LifeStraw, ortalama 700 litre suyu temizleyebiliyor. Yani bir insanın 1 yıllık su ihtiyacına denk gelen bir kullanım süresine sahip. Danimarkalı Vestergaard Frandsen Group tarafından geliştirilen LifeStraw, sudaki bakterileri % 99,99 oranında yok ediyor. LifeStraw’u muadillerinden ayıran en büyük fark, suyun içilme anında filtre edilmesi. Ürünün kötü yanıysa, tuzlu su ve petrol türevi maddelerle kirlenmiş sularda kullanıma uygun olmaması.

Balıklara uygun atıştırmalık

Florida’daki Saltwater Brewery, içecek sektörünün sıklıkla kullandığı altılı içecekleri bir arada tutmaya yarayan halkalar yenilebilir hale getirdi. Saltwater Brewery, altılı halkaların denize atılması ve sonrasında da balıkların vücutlarına takılarak onların yaşamını tehlikeye sokması nedeniyle bu soruna bir çözüm bulmaya karar verdi. Arpa ve buğdaydan üretilen ve  suyla temas ettikten yaklaşık 2 saat sonra çözünen yenilebilir tutacakları piyasaya sürdü. Hem canlıların beslenmesine hem de çevre kirliliğinin azalmasına katkıda bulunan bu ürün aynı zamanda sürdürülebilir bir çevre hayalimizi canlı tutmaya da yardımcı oluyor.

Yenilebilir çatal bıçak takımı 

Yenilebilir çatal bıçak takımı

Her gün milyonlarca kişi evinin dışında yemek yiyor ya da restorandan alıp evine, işine gidiyor. Bu yemeklerin yanında müşteriye verilen plastik çatal bıçakların dünyaya maliyeti çok fazla. ABD’de her yıl ortalama 40 bin ton tek kullanımlık plastik yemek takımı kullanılıyor. Bunun bir de nüfusun dünya ortalamasının çok üzerinde seyrettiği Hindistan gibi bir ülkedeki boyutlarını hayal edin. Hindistan’dan Bakeys adlı bir şirket, bu soruna çözüm bulmak adına pirinç, buğday ve süpürge darısından oluşan “yenilebilir” kaşık çatal üretti. Yenilebilen çatal bıçaklar, çöpe atıldığında da çözülebiliyor. 

Okyanuslar için Seabin

Okyanuslarda meydana gelen plastik adacıkların yüz ölçümü giderek büyüyor. 3,4 milyon metrekarelik yüzölçümüyle Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan adalardan biri 1,8 trilyon plastik parçadan oluşuyor ve ağırlığı 7 milyon ton. Avusturyalı sörfçüler Peter Ceglinski ve Andrew Turton ise bu soruna küçük ama etkili bir çözüm geliştirdiler: Seabin. Bir çeşit çöp kutusu olarak tanımlayabileceğimiz Seabin, silindir şeklinde tasarlanmış. Bu alet, suyun içinde kalan bölümünde bulunan motorun suyu içeri pompalaması sayesinde küçük bir girdap oluşturarak yağ da dahil olmak üzere atıkları su ile birlikte emiyor daha sonra atıkları içinde tutarak suyu temizlenmiş bir şekilde geri bırakıyor. Günde ortalama 1.5 kg atık toplayabilen Seabin’in tek kötü yanı ise sadece yüzeydeki atıklara müdahale edebiliyor olması.

Güncel HER YAŞTA Keşfet Sürdürülebilirlik

Diğer Öneriler