Her YaÅžta
agesa-logo

Su Kenarı Yürüyüş Rotaları 

 Su Kenarı Yürüyüş Rotaları 

Sıcaklar arttıkça su kenarlarına olan özlem de arttı. Biraz serinlemek, ormanda yürüyüş yapmak, günü birlik kaçmak için Türkiye pek çok rotaya sahip. Su kenarındaki bu rotalar hem şehrin karmaşasından uzaklaştırıyor, hem suya bakıp dinlenme fırsatı sunuyor. 

Türkiye’nin üç tarafı denizlerle kaplı ama içinde de pek çok göl, dere ve akarsuya sahip. Havalardan bunalanlar için bu rotalar hem günübirlik kaçış imkanı sunuyor hem dinlendiriyor. Su kenarında yürüyüş de yapabileceğiniz rotaları derledik. 

Ulugöl / Göl Köy

Tabiatıyla öne çıkan illerden biri Ordu. Burada yer alan Ulugöl de hem ormanlarla çevrili olmasıyla, hem yürüyüş yapma imkanı tanımasıyla tanınan doğal bir güzellik. İl merkezine 75 km. mesafedeki göl çevresindeki ormanda kayın ve meşe ağaçları öne çıkıyor. Doğal oluşumlu bir göl olan Ulugöl, aynı zamanda bir tabiat parkı. İçinde yürüyüş platformları, kamelyalar, tuvaletler ve banklar var. Park etrafında yürüyüş rotası var ve göl boyunca devam ediyor. 

Mudurnu Sülüklü Göl-Göynük Çubuk Gölü 

Bu iki göl arasındaki yürüyüş rotası spor severler için ideal bir rota. Çubuk Gölü’nden başlayan rotaya orman eşlik ediyor. Gölbaşı köyünden de geçen rotada yaylaların bulunduğu bir plato da var. 

Eğirdir Gölü / Eğirdir 

Dağlar arasında kalan Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en özel doğal güzelliklerinden biri. Bölgede kuş gözlemi, trekking, dağcılık, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, su sporları ve balıkçılık gibi sporlar yapılıyor. Kemerdamları ve Aşağıtırtar köyler arasında kalan bölgede. Bazen göl kıyısına inerek, bazen tepelere çıkarak gölün eşsiz manzarasını izleyebiliyorsunuz. Bu rota üzerinde yer alan Aşağıtırtar’da kaya mezarlarını görmek de mümkün. 

Boğazkale Göleti / Boğazkale 

Binlerce yıllık tarihi barındıran, kültürel mirasımız Alacahöyük Milli Parkı, dünyanın dört yanından ziyaretçileri ağırlıyor. Rota Boğazkale Göleti, Hattuşaş Antik Kenti ve Yazılıkaya Kutsal alanını kapsıyor. Yazılıkaya alanının dışından başlayan yolun sonunda Hattuşaş Antik Kenti’nin giriş kapısına varıyorsunuz. Kentin sonunda da Boğazkale Göleti var. 

Borabay Gölü/ Taşova 

Kışın buz tutan göl baharla beraber canlanan doğada orman içinde kalıyor. İl merkezine 62 km. uzaklıktaki Borabay, bir heyelan gölü. Rota hem ormanı hem göl kıyısını kapsıyor. 

İğneada Longozu Mili Parkı / Demirköy 

Karadeniz’e kıyısı olan ve Bulgaristan sınırında yer alan İğneada Longozu, mevsimsel su basar ormanları, tatlı su gölleri, kıyı kumulları, bataklıkların birlikte bulunduğu ender bir eko sistem. İstanbul’a yakınlığıyla da günübirlik gitmek isteyenlerin tercihi olan park, pek çok yürüyüş parkuruna sahip. İğneada ile Hamam Gölü arasında kalan parkur en uzun parkur. Dönüş yolunda Dupnisa Mağarası’nı gezebilirsiniz.

Durusu (Terkos) Gölü

İstanbul’un en büyük ve en önemli su kaynaklarından biri Terkos Gölü. Göl çevresinde irili ufaklı pek çok yürüyüş rotası var. Ayrıca Çatalca ilçesiyle Karadeniz arasında da 16 kilometrelik bir yürüyüş güzergahı bulunuyor. Karaburun Köyü, Durusu Gölü bu rotada görebilecekleriniz arasında. 

Karagöl / Karşıyaka 

Karagöl efsanevi bir bölge. Zeus’un oğlu olan Tantalos’un cezalandırıldığı bölge olarak biliniyor. Çamiçi Köyü çıkışından başlayan bir rotaya sahip. Kayadibi Köyü ile Çamiçi Köyü arasında kalan Homeros Vadisi’nin manzarası bu güzergahın en önemli özelliklerinden.  İzmir Körfezi ve Spil Dağı’nı izleme imkanı da var. 

Bafa Gölü / Söke – Aydın

Bafa bugün göl olsa da antik çağlarda Ege Denizi’nin körfeziydi. Bölgede hala antik çağlardan kalan kilise ve manastır kalıntıları var. Su kuşlarının da üreme alanı olan gölün doğal güzelliklerine arkeolojik özellikleri eşlik ediyor. Karahayıt Köyü’nde başlayan yürüyüş rotası, Yediler Manastırı, Gölyaka Köyü, Karia Antik Yolu’nu kapsıyor. 

 

GEZÄ° REHBERÄ° HER YAÅžTA KeÅŸfet

Diğer Öneriler