Her YaŞta
agesa-logo

Yaşasın! Bahar Geldi

 Yaşasın! Bahar Geldi

Kışı yavaş yavaş arkamızda bırakırken, bedenimizi yeni mevsime ayak uydurması için hazırlamalıyız. Baharla beraber doğa tazelenirken, güneş bize de mutluluk ve enerji veriyor. Bunun yanında bahar yorgunluğu, halsizlik, alerji gibi sorunlarla başa çıkabilmek için çok basit adımlar atmak yeterli. 

Bahara sağlıklı girmeyi, yazı enerjik karşılamayı kim istemez?  Havalar ısındıkça vücudumuz yeni mevsime ayak uydurmak için kendini hazırlamaya başlıyor. Bir yanda metabolizmamız bu sürece uyarken, bir yanda hava değişiminin sersemletici etkisini üzerimizden atmaya çalışıyoruz.

21 Mart baharın başladığı gün kabul ediliyor. Bugünden itibaren hem kışın aldığımız fazla kiloları vermek, hem baharla gelen sorunlardan kurtulabilmek için hayatımıza bazı rutinler, ritüeller ekleyebiliriz. 

Biraz uyku…

İnsan bedeni kışın uzun süre gecelerde uykuya daha fazla alışıyor. Baharda gün giderek erken doğduğu için ilk bozulan rutinlerden biri uyku. Ancak baharda tazelenmek ve bedeninizi bu değişime alıştırmak için en önemli anahtarlardan biri de bu. O yüzden uyku rutinize bir iki yenilik ekleyerek daha sağlıklı bir gece geçirmeye çalışın. Mesela, uyumadan en az 1 saat önce televizyon, bilgisayar, telefon ekranlarından uzaklaşmak, kafein alımını 5’ten sonra bırakmak, gece atıştırmalarından kaçmak ve her gün yatağa girdiğiniz saatten yarım saat önce yatağa girmek daha dinç bir sabaha uyanmanızı sağlar. Uykunuzu alarak, gün doğumuna yetişebilirseniz, o günün daha enerjik geçeceğini söyleyebiliriz.

Su… Daha çok su…

Kışın en çok unuttuğumuz şeylerden biri su içmek. Havalar soğuduğunda sıcak içeceklere yönelmemiz bizi sudan uzaklaştırıyor. O yüzden suyu yeniden hayatınıza sokmanın yollarını bulmalısınız. Uyanır uyanmaz bir büyük bardak içmek ve her öğünden bir buçuk saat sonra bu rutini yinelemek bile sizi günde 2 litre su hedefine ulaştırabilir. Bu arada suyunuza rezene, limon, lavanta, zencefil, elma gibi baharatlar ve meyveler ekleyerek hem vücudunuza bir iyilik yapabilir, hem su içmeyi kolaylaştırabilirsiniz. 

Ilık bir duş…

 

Uzun sürmesine gerek yok, uyanır uyanmaz kendinizi duşa atmak hızlı bir şekilde güne başlamanıza yardım eder. Derin bir nefes alıp suyu biraz soğutun. Bu hem vücudunuzun hızlı çalışmasını sağlar, hem direncinizi arttırır, hem bağışıklığınızı güçlendirir. Buz gibi bir sudan bahsetmiyoruz elbette, alıştığınız sıcaklıktan bir iki derece altına düşmeniz yeterli. “Hayır ben daha fazlasını da yaparım” diyorsanız, soğuk duşun faydasını da göreceğinize eminiz. 

Bugün ne yapacağım?

Bahar yeni rutinleri hayatınıza katmak için ideal zamanlardan biri. Her sabah kalktığınızda kendinize bir soru sorarak, güne başlayabilirsiniz. Uzmanlar insanın kendi kendisiyle konuşmasının beyni olumlu yönlendirdiğini belirtiyor. Siz de aynada günlük rutinlerinizi tekrarlayabilir, sizi mutlu edecek bir cümleyi söyleyebilirsiniz. 

Yürüyün, esneyin, kalkın…

Pandemi koşulları içinde elinizden geldiği kadar sabah ya da akşam yürüyüşü yapmaya çalışın. Yürüyüş yapamıyorsanız, esneme hareketleri yapabilirsiniz. Bulunduğunuz yerden saatte bir kalkıp biraz ev içinde gezinmek bile size iyi gelecektir. Bahar döneminde yapılan yürüyüşler D vitamini ihtiyacınızı karşılar, kalori harcamanızı kolaylaştırır, bahar yorgunluğunu engeller. 

Doğayı sofraya getirin

Baharla beraber yeşillikler coşar, çarşılar pazarlar yeni çıkan yeşilliklerle dolar. Siz de bunları düzenli tüketerek hem magnezyum ihtiyacınızın bir kısmını onlardan karşılayabilir, hem enerji ve lif ihtiyacınızı böyle sağlayabilirsiniz. Sofranızda mutlaka dönüşümlü olarak onlara yer verin. Bakla, enginar, taze sarımsak, semizotu… Onlardan sadece birkaçı. 

Kuşburnu, zencefil, maydanoz

C vitamini alerjiyle mücadelenizde size çok yardımcı olur. Kuşburnu, zencefil, maydanoz gibi doğal destekleri bu ara hayat rutininize ekleyin. Alerji ilaçlarının yanında doğal yardımcılar da işinizi kolaylaştırır. 

Hafifleyin…

Bahar yalnızca kilolarınızdan değil hayatınızdaki ağırlıklardan kurtulmak zamanı. Bahar temizliği bunun için var. Size yük olan ne varsa hepsini bir kağıda yazın, fazla eşyalarınızı ayıklayın, evinizdeki, dolabınızdaki, hayatınızdaki fazlalıklardan kurtulun. Bu da ferahlamanızı sağlayacaktır. 

Üretin

Özellikle nisan ayında çiçekler iyice canlanır, yeni saksılar, yeni fidanlar için en uygun zaman gelir. Siz de çiçek ekebilir, tohumlarla mutfağınızda istediğiniz yeşillikleri yetiştirebilirsiniz. Toprakla uğraşmak bile iyi gelecektir. Bu dönem çiçeklerinizin bakımını yapmanız için en uygun zaman aynı zamanda.

 

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler