Her YaŞta
agesa-logo

Futbolcuların Sahada Kalma Yaşı Uzuyor

 Futbolcuların Sahada Kalma Yaşı Uzuyor

Bir zamanlar 30’larına gelir gelmez kariyerlerine veda eden futbolcuların yaş ortalaması giderek yükseldi. Rekabete dayalı oyunda sporcuların yaşam kalitesine yönelik yaptığı yatırımlar, kariyer hedeflerini 40’lı yaşlara uzatmalarını sağladı. Dünya sahalarında top koşturan isimlerin meslek hayatı 20 yılı buluyor. 

A Milli Futbol Takımı’nın 2020 yaş ortalaması 26.53. Bu rakam bir sene önce 26.07’ydi. Dünyada da durum farklı değil, Süper Lig’in yanı sıra Avrupa’nın 5 büyük liginde de futbolcuların yaş ortalaması giderek yükseliyor. 

Futbolcuların yaşlarının giderek yükselmesi tesadüf değil. Sağlıklı yaş alma artık daha çok konuşulan ve bilinen bir konu. Sporcuların kariyer hedefi oluşturmada önceledikleri konulardan biri de artık bu. 

Daha on yıl öncesine kadar 32, 33 veya 34 yaşına gelen futbolcular “yaşlı” olarak yorumlanırken, günümüz futbolunda bu yaştaki oyuncular olgunluk dönemine geçiş yapan isimler olarak değerlendiriliyor. Modern futbolda önemli isimler de içinde olmak üzere oyuncular 40 yaşını kariyer planlamasında zorlamaya başladı.

Yaşa bakış değişiyor

İdman tekniklerinin değişmesi, teknolojinin değişmesi ve sağlıkla ilgili çalışmaların artması yaş ortalamasının yükselmesinde etken. Buna karşın, oyuncuların ve teknik yöneticilerin yaşa bakış açısının değişmesi de yaş sınırının giderek artmasına neden oluyor. 

Süper Lig’de 35 ve üstü 23 futbolcu kariyerini sürdürüyor. İspanya’da 12, İngiltere’de 20, İtalya’da 30, Fransa’da 17 ve Almanya’da 11 isim bu listede yer aldı.

İleri yaşlarda oynayan futbolcular sahada da etkin rollerde görülüyor. İngiltere (Premier Lig), İspanya (La Liga), İtalya (Serie A), Almanya (Bundesliga) ve Fransa (Ligue 1) liglerinde deneyimli isimler aldıkları sorumluluklarla dikkat çekiyor.

42 yaşındaki Juventus kalecisi Buffon ile Montpellier’in stoperi Hilton, sahada varlığı hissedilen oyuncular. 

Türkiye’de de örnekler çoğalıyor

Türkiye liginde de ilerleyen yaşlarıyla sahada yer alan isimler çoğalıyor. Emre Belözoğlu 39 yaşında ve Süper Lig’den kopmayan futbolculardan. A Milli Takım’ın teknik direktörü Şenol Güneş, Emre Belözoğlu’nu 2020 Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri’nde kadroya dahil etti.

Beşiktaş’ta ise 37 yaşındaki Atiba Hutchinson ile 35 yaşındaki Gökhan Gönül, takımlarında düzenli şekilde oynamayı sürdürüyor. 

Göztepe’de 37 yaşındaki kaleci Beto, MKE Ankaragücü oyuncusu Sedat Ağçay (38) ve Hes Kablo Kayserispor’un kadrosunda bulunan Hakan Arıkan (37), Demir Grup Sivasspor’da Arouna Kone (36), Trabzonspor’da Joao Pereira (36), Medipol Başakşehir’de Gökhan İnler (35), Martin Skrtel (35), Robinho (36), Galatasaray’da Selçuk İnan (35), Göztepe’de Mossoro (36), Gaziantep FK’de Haydar Yılmaz (36), BtcTurk Yeni Malatyaspor’da Fabien Farnolle (35), Umut Bulut (36), Çaykur Rizespor’da Erdem Özgenç (35), Gençlerbirliği’nde Stephane Sessegnon (35), İttifak Holding Konyaspor’da Ali Turan (36), Serkan Kırıntılı (35), Fraport TAV Antalyaspor’da Charles (35), Kasımpaşa’da Ricardo Quaresma (36) ve Hes Kablo Kayserispor’da Cristian Sapunaru (35) da Süper Lig’in deneyimli oyuncuları olarak dikkat çekiyor.

Seyirci için de önemli 

Kariyerine uzun yıllar devam eden futbolcular sayesinde seyirci de sevdiği oyuncuların gelişimini izleme fırsatı buluyor. 16 yaşından bu yana futbol kariyerini sürdüren Cristiano Ronaldo 35 yaşında yaptığı transferle dikkat çekmişti. Juventus’a transfer olan sporcunun bu hamlesi “Son yılların en önemli transferi” olarak yorumlandı. Ronalda, takımın en çok gol atan oyuncusu olma ünvanını da koruyor. 

Ronaldo, bin maç barajını da geçerek bir başka başarıya imza attı. 

Juventus’un kadrosunda ayrıca 42 yaşındaki kaleci Gianluigi Buffon da yer alıyor. Buffon da kariyerini en az bir yıl daha sürdürmeyi planladığını açıklamıştı. 

38 yaşındaki Zlatan İbrahimovic de Avrupa’nın önemli kulüplerinin gözdesi olabiliyor. Bir dönem ABD’de oynayan İbrahimovic, İtalya’nın Milan ekibi tarafından transfer edildi.

Avrupa’nın en zorlu liglerinden biri olan Premier Lig’de 35 yaş ve üstü 20 futbolcu var. La Liga’da aynı grupta yer alan 12 futbolcu kariyerini sürdürüyor.

Espanyol’un 38 yaşındaki kalecisi Diego Lopez, takımının ligdeki bütün maçlarında görev alırken, bir dönem Arsenal’in kadrosunda da yer alan 35 yaşındaki Santi Cazorla, Villarreal De kadrosunda yer alıyor. 

Athletic Bilbao’nun forvet oyuncusu 39 yaşındaki Aritz Aduriz, Real Betis’in sağ kanattaki ismi 38 yaşındaki Joaquin, yaşlarına rağmen forma giyen isimler oldu.

Japonya örnek oluyor

 

Futbolda 1. Liglerin en yaşlı futbolcusu Japon Kazuyoshi Miura, dünyanın en yaşlı futbolcusu ve en yaşlı gol atan oyuncusu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Miura, 53 yaşında ve Japonya 1. Lig ekiplerinden Yokohama forması giyiyor. 

 

HER YAŞTA Spor Yaşam

Diğer Öneriler