Her YaÅžta
agesa-logo

Mışıl mışıl bir uyku için hazırlık yapın

 Mışıl mışıl bir uyku için hazırlık yapın

Uyku insanın en önemli hazinesi. Uykusuzluk çektiğinizde stres eşiğiniz düşüyor, vücudunuzun bağışıklığı azalıyor, hastalıklara açık hale geliyorsunuz. Gün içinde yaşadıklarınız akşam nasıl bir uyku çekeceğiniz belirleyen etkenler. İyi bir uyku için olmazsa olmazları sıraladık.

YaÅŸ aldıkça insanın uyku süresinin kısaldığı bilimsel bir gerçek. Buna karşın uykuya duyulan ihtiyaç azalmıyor. SaÄŸlıklı bir yaÅŸam sürdürebilmek için düzenli uyku en önemli anahtar. 

Uyku bütün organların dinlenmesini sağladığı gibi, yenilenmesini de kolaylaştırıyor. O yüzden uykuya dalma ve uyanma saatleriniz de çok önemli. İyi bir uykunun da olmazsa olmazları var.

Televizyondan uzak durun

Televizyon karşısında uyuyakalmak bazı insanların rutini haline gelse de, duruÅŸ bozuklukları, yetersiz uyku gibi sorunlara yol açabiliyor. Kanepede uyumak hem rahat bir ortamda uyumadığınız için kas aÄŸrılarına neden oluyor, hem de kanepeden çıkıp yataÄŸa gittiÄŸinizde uykunuzu bölüyorsunuz. O yüzden televizyon karşısında uyumaya baÅŸladığınızı farkettiÄŸinizde hemen yataÄŸa geçin. 

Fazla sıcaktan kaçının

Fazla sıcak ortamlar derin uyku süresini kısaltıyor. Odanızın ısısı 22 dereceyi aÅŸmasın. Yatmadan evvel odanızı havalandırmak da düzgün nefes almanızı kolaylaÅŸtırır. 

 

Elektronik eÅŸyalardan uzak durun

Evet, yatakta telefonla uÄŸraÅŸmak eÄŸlenceli geliyor. Ancak yatmadan evvel televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi eÅŸyaları bırakın. Onlardan gelen mavi ışık uykuya dalmanızı güçleÅŸtiriyor. Hatta mümkünse bu eÅŸyaları yatak odasında dahi tutmayın. 

Işık ve seslere dikkat edin

Çok karanlık bir ortam fazla uyumanıza neden olduÄŸu gibi, aydınlık bir ortam da kaliteli uykuyu bozar. Yatak odasının ışık ve ses izolasyonuna dikkat edin. Ayrıca yapay ışıklandırmalarla gece lambası kullanarak melatonin salgılanmasını da engellediÄŸinizi unutmayın. 

Uykunuz gelmeden yataÄŸa girin

Uykunuz gelmeden aynı saatlerde yatağa girmeye dikkat edin. Böylece bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Yatağa yattığınızda sizi yormayacak bir kitap okuyabilir, nefes egzersizleri ya da meditasyon yapabilirsiniz.

Kafein tüketimini bırakın

Uyumadan en az 6 saat önce kafein tüketimini bırakın. Kafein ilerleyen yaÅŸlarla beraber uyku kalitesini en çok bozan etkenlerin başında geliyor. 

Su içmeyi geceye ertelemeyin

Gün içinde düzenli su tüketimi önemli ancak akÅŸam saatlerinde çok su içmek uyku kalitenizi bozuyor. Sürekli tuvalet için uyanmak derin uyku süresini kısaltıyor. 

 

Sağ tarafa yatmaya alışın

Sol tarafa yatıldığında sol burun deliğinin tıkanmasıyla sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açıyor. Bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve atışlardaki hızlanmayla kalp daha da yorulur. Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır. Yüz üstü yatmak da kalp, akciğerler ve mideye baskı yapacağından rahatsızlık verebilir. Sırt üstü yatıldığındaysa uykuya dalmada gecikme olabilir. Bu durumda gün içinde olduğu şekilde iki burun da açık olacak ve parasempatik sistem uyarılamayacaktır. Kişiden kişiye değişebilmekle birlikte, en olumlu yatış pozisyonunun sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu yatış şeklinde sindirim sistemi daha rahat çalışacağı gibi mide ve bağırsaklar da korunacaktır.

AkÅŸam atıştırmayın 

Yemek saatinizle uyku saatiniz arasında en az 3 saat olsun. Akşamları ana öğününüzü çok geç saatlere bırakmayın ve protein ağırlıklı, ağır yiyecekler yerine daha hafif, az yağlı öğünler tercih edin.

AKIL VE RUH SAĞLIĞI HER YAŞTA Sağlık Yaşam

Diğer Öneriler