Her YaŞta
agesa-logo

Menopoz Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?

 Menopoz Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?

Menopoz dönemi her yaşın getirdiği dönemlerden bir tanesidir ve doğal bir süreçtir. Bu dönemde kadınların yumurtalıklarındaki folikül miktarı azaldığından östrojen üretimi kesilir. Buna bağlı olarak yumurtalıklarda küçülme durumu meydana gelir. Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaş aralığıdır. Bunun haricinde gerçekleştirilen uzman çalışmaları ise Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu gösteriyor.

Menopoz Belirtileri

Bu dönem de her dönem gibi bazı yan etkilerle kendini gösterir. Gelin, gerçekleşmesi muhtemel olabilen ve oldukça doğal olan bu etkilere bir göz gezdirelim.

– Adet düzensizlikleri

– Aşırı terleme

– Depresif ruh hali

– Ani duygu değişimleri

– Uyuyamama

– Gerginlik, sinirlilik

– İştah artışı

– Konsantrasyon güçlüğü

– Yüzde kızarma

– Nabızda artış

– Baş ağrısı, baş dönmesi

– Sıcak basması

– Öz güvende azalma hali

– Unutkanlık

– Dikkatsizlik

– Dalgınlık

– Yorgunluk

– Cinsel istekte azalma

Menopozda Beslenme

Östrojen azalmasına bağlı olarak bu dönemde metabolizma hızı yavaşlar ve hızlı kilo alımı gerçekleşir. Bu doğal durumu yaşadığınızda endişelenmek yerine doğru adımları izlerseniz kilonuzu olabildiğince stabil tutabilirsiniz. Menopoza bağlı olarak gerçekleşen etkilere karşın, süreci doğru bir beslenme ile takip etmek, bizleri menopoz dönemini en iyi şekilde geçirmeye sevk edecektir. Konuya ilişkin izlememiz gereken beslenme adımları ise şu şekilde;

– Osteoporozdan korunmak için günlük 1500 mg kalsiyum almaya dikkat edebilirsiniz.

– E vitamini ile sıcak basmaları ve halsizliğin önüne geçebilirsiniz.

– D vitaminine daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz.

– Yüksek tuz alımından kaçınılmalı ve tuz tüketiminizi kısıtlamalısınız.

– Düzenli egzersiz yapmanız da menopoz döneminde oldukça önemlidir.

Menopozda Vücuttaki Değişiklikler

Sıkça görülen sıcak basmalarına karşı hafif ve kat kat giyinmek vücudun yaşadığı değişken hallere uyum sağlamamıza yardımcı olacaktır. Baharat ve kafeini azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak ise yine hormon dengelerini olumlu yönde etkileyecektir.

Düzenli cinsel ilişki ise atrofiden korunmak adına önemli bir başka nokta. Cinsel birleşme esnasında oluşması mümkün olabilen ağrılar içinse rahatlatıcı yağlar uzmanlar tarafından güvenle önerilmektedir.

Menopoz doğal bir süreç. Bu sürecin de her yaşın getirdiği süreçler gibi içerisinde bir bilgelik saklı olduğunu vurgulamak isteriz. Nitekim, her yaş grubunda iyi hissetmenin önemini anladığımız bazı dönemler oluyor. Menopoz döneminden sonra sağlık ve hayat kalitesini artıran pek çok kadının varlığı da su götürmez bir gerçek. Bu kişiler her dönemin bir güzelliği olduğunu fiziksel ve mental anlamda bizlere kanıtlıyor. Bazen olumsuz gibi görünen birtakım dönemler çok büyük faydalara ve fark yaratımlarına evirilebiliyor. Siz de pekâlâ o kadınlardan biri olabilirsiniz. Yeter ki, yaşamı sevelim ve sağlıklı kalmak adına güzel yaşayalım, öyle değil mi? Yaşınız her ne olursa olsun, her anı doyasıya yaşadığınız rengarenk bir yaşam diliyoruz hepinize.

BÜTÜNSEL SAĞLIK KADIN & ERKEK SAĞLIĞI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler