Her YaŞta
agesa-logo

Deprem Çantanız Size Özel Olsun

 Deprem Çantanız Size Özel Olsun

Deprem ne zaman nasıl geleceğini öngöremediğimiz bir doğa olayı. Nasıl olacağını kestiremesek de, bu süreçle başa çıkmak için alabileceğimiz önlemler var. Bunlardan biri de deprem çantaları. Deprem çantası hazırlarken, yaşlıların kendi sağlık durumuyla ilgili önlemler alması da kritik bir önem taşıyor. Panik olmadan ilaçlarınızı bulabileceğiniz bir çanta, sizin için hayat kurtarıcı olabilir.

Olası bir depremde hayat kurtarmak için akla gelenlerin başında deprem çantaları var. Uzmanlar deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir deprem çantasının hayat kurtarabileceğini söylüyor.

Olağanüstü bir durumda ilk akla gelecek yerde bulunması gereken bu çantayı hazırlarken de dikkat edilmesi gerekenler var. Herkes için ortak ihtiyaçların yanında bebekler, yaşlılar, engelliler ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermesi de önemli.

Temel malzemeleri hazırlayın

lk etapta bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamama ihtimalini göz önünde bulundurun. Ufak tefek yaralanmaları gidermeniz gerekebilir. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız en önemli detay.

Bir deprem çantasında önemli belge fotokopileri, gıdalar, hijyen maddeleri ile bazı araç ve gereçlerin bulunması gerekiyor. Çantada kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet), tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı, diğer (evcil hayvan sağlık karnesi) bulunması gerekiyor.

Kişiye özel deprem çantası da hazırlayın

Hasta ve yaşlı insanların deprem çantası hazırlarken düşünmesi gereken farklı detaylar var. Özel bir hastalığınız varsa, o hastalığın durumu, kullandığınız ilaçlar ve kullanma sıklığınız, doktorunuz ve yakınlarınızı adı soyadı, telefonu mutlaka hazırladığınız çanta içinde olmalı.

Kırılma ihtimaline karşı yedek gözlük bulundurabilirsiniz. Ayrıca çantada bulunan ilaçlarınızın son kullanma tarihini düzenli olarak kontrol etmeniz de gerekiyor. Kullandığınız bir proteziniz varsa, onların hijyenini sağlayan malzemeleri de çantada bulundurmalınız.

Kronik bir hastalığınız varsa, onun bilgilerini de mutlaka yazmalı, alerjik reaksiyon gösterebileceğiniz şeylerin notunu da düşmelisiniz.

Mutlaka olması gerekenler neler?

Gıda

-Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.)

-Herkese yetecek kadar su

Giyecekler

-İç çamaşırı

-Çorap

-Yağmurluk

-İklime uygun giysiler

Hijyen malzemeleri

-Sabun ve Dezenfektanlar

-Diş fırçası ve macunu

-Islak mendil

-Tuvalet kâğıdı

-Hijyenik ped

Diğer malzemeler

-İlk yardım çantası

-Yedek telefon şarjı

-Uyku tulumu veya battaniye

-Çakı, düdük, küçük makas

-Kâğıt, kalem

-Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler