Her YaŞta
agesa-logo

Her Yaşta Sosyal Medya

 Her Yaşta Sosyal Medya

Pandemi sürecini mecburen evde geçirmek zorunda kalanların ister istemez en sık baktığı şey akıllı telefonlar, bilgisayarlar oldu. Sosyal medya hayatımızın bir parçası haline gelmekle kalmadı, iyi bilgisayar kullanmak da bugünleri değerlendirmenin yolları arasına girdi. Şimdiye kadar “Benim bilgisayara ihtiyacım yok” diyenlere gittik, “sosyal medya olmadan olmazmış” noktasına kadar değişen ilişkiyi onlardan dinledik.

Ayça Örer

Huriye Hanım aslında sıkı bir sosyal medya kullanıcı kendine göre. Nasıl mı?

“Yemek tariflerini hiç kaçırmam. Torunlarıma sık sık değişik yemekler yapmak için farklı siteleri kullanıyordum. Eskiden kimse kimseye reçetesini vermezdi, şimdi ne ararsan internette var. Ancak interneti artık en az yemek tarifleri için kullanıyorum.”

Huriye Hanım 67 yaşında ve bir çok yaşıtı gibi pandemi sürecinde daha etkin bir internet kullanımının ona neler kattığını fark edenler arasında. Hızlı bir adaptasyon sürecinden geçtikten sonra artık oyunlardan, görüntülü konuşma programlarına, haber sitelerinden yürüyüş aplikasyonlarına kadar pek çok uygulamayı düzenli olarak kullanıyor:

“Eve kapanmak çok ağırıma gitti. Çocuklarımı göremedim, yeni doğmuş bir torunum var, onunla vakit geçiremedim, eşim de sıkıldı, ben de sıkıldım. Sonra üniversiteye giden daha büyük bir torunum var. Unutmama imkan yok, geldi, apartmana bir sandalye attı, bana karşı komşumuza internette neyi nasıl kullanabileceğimizi anlattı. Sayesinde akıllı telefonlarımızın ne kadar akıllı olduğunu anladık.”

Artık instagram kullanıyor, twitterda bir hesabı var, haberlere ara sıra oradan bakıyor. Karşılıklı oynanan bir kelime oyunu keşfetmiş, onu oynuyor. Adımsayar indirmiş, kendine hedefler koyarak evde, apartman çevresinde küçük yürüyüşler yapıyor. Tabii görüntü aramanın da inceliklerini çözmüş.

Alışverişi öğrendik

68 yaşındaki Taha Bey alışveriş ve fatura ödeme konusunda internete geçiş yapanlardan:

“Ben alışverişimi yapmayı da faturalarımı bankaya giderek ödemeyi seviyordum. Böyle ödeyince hile hurda olmaz gibi geliyordu. Fakat evde kalınca mecburen bu sistemi de öğrendim.”

Aslında yıllarca teknik işlerle uğraşsa da teknolojik aygıtlara mesafeli olan Taha Beyin internete geçişi biraz sıkıntılı olmuş:

“İlk alışverişimde evdeki kedimiz için kum sipariş etmiştim. Meğer 20 kiloluk kum almışım. Kargocu çocuk getirdi, yukarı çıkaramıyor. Ben de çok üzüldüm. Sonra yine un alayım derken 5 tane aldığımı farkedince, elimin ayarının olmadığını anladım. Artık dikkat ediyorum, sepetimi iki üç kere kontrol ediyorum. Fakat artık pil bile söylerken internet kullanıyorum. Hem kolayıma geliyor, hem de risk almamış oluyoruz.”

Haberleri izlemeyi bıraktım

Sena Hanım eskiden düzenli olarak gazete alıp, haber bülteni izleyen birisiyken artık internet üzerinden bilgi almanın pratik yanlarını övüyor:

“Gazetelere dokunmaktan kaçındığımız bir döneme girdik. İnternet de her zaman daha hızlı haber veriyor. Televizyonu açana kadar internete bakıyorum.”

Sena Hanım, konuştuğumuz diğer insanlardan farklı olarak bilgisayar üzerinden işlerini hallediyor:

“Akıllı telefona uzun süre bakmak boynumu ağrıtıyor. O yüzden bilgisayar üzerinden internet kullanıyorum. Görüntülü aramalar için de ideal. Arkadaşlarımızla bir grup kurduk, whatsapp üzerinden birbirimizi görüntülü arıyoruz. Uzun konuşmasak da kim nerede nasıl öğrenebileceğimiz bir vakit sağlıyor bize. Sonra çocuklara bayramlarda kartlar hazırladım, o kadar hoşuma gitti ki. Youtube üzerinde bir çok video var, onları izliyorum. Geçenlerde tasarım elbiselerin yapım aşamasıyla ilgili bir belgesel buldum. Açıkçası oyalanacak şey internette çok fazla, canım pek de sıkılmadı.”

Bakmaya korkuyorum

66 yaşındaki Hasan Bey sokağı çok seven, dışarıda vakit geçirmeyi her zaman eve tercih eden biri olduğunu ısrarla söylüyor:

“Ben memurluktan emekliyim, memurken bile öğle tatillerimi yürüyüş yaparak geçirirdim. Gelemezdim evde oturmaya, ofiste tıkılıp kalmaya. Fakat bu süreçte mecburen oturduk. Ben kitap okumayı daha çok sevdiğim için internete pek bağımlı kalmak istemedim ama yine de bağlandığım, her gün bakmadan duramadığım şeyler oldu.”

“Bakmadan duramadığım şeyler oldu” dedikleri, haber siteleri:

“Haber sitelerine düzenli olarak baktım. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasını düzenli kontrol ettim. Sonra bakmaya korktuğumu farkedince onu çok kullanmamaya başladım. O moralimi bozsa da başka bakılacak şeyler buldum. Su içme uygulamasını indirdim, onunla düzenli olarak su içmem gerektiğini hatırlıyorum, bu çok iyi oldu. Bir de İngilizcem vardı zaten, onu pratik etmek için dil programlarına girdim. Bayağı iyi de geldi.”

Güncel HER YAŞTA Röportajlar

Diğer Öneriler