Her YaŞta
agesa-logo

Bir Bardak Su Ömre Bedel

 Bir Bardak Su Ömre Bedel

Yaz aylarının gelmesiyle beraber vücudumuzun ritmi değişiyor, gereksinimleri farklılaşıyor. Sıcakların yükselmesiyle sıvı tüketimimiz de artıyor. Kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak için düzenli su tüketmek, hem serinlemeyi hem de vücudun dengesini bulmasını sağlıyor. Yediden yetmişe doğru sıvı tüketimi hayatın

Buzdolaplarının başında geçirdiğimiz süreyi uzatan yaz aylarında serinlemek için soğuk şeyler arıyor, özellikle soğuk içecekler tüketmeye ağırlık veriyoruz. Su içmek, bu bunaltıcı dönemin olmazsa olmazlarından. Birçok bilimsel araştırma; halsizlik, baş ağrısı, stres, tansiyon gibi yaygın rahatsızlıkların yeterince ve doğru biçimde sıvı tüketmemekle tetiklendiğini ortaya koyuyor. Peki doğru ve yeterli sıvı tüketmenin yöntemi nedir? Bu konuda kendimizi ölçmek için hangi kriterleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor?

Her bünyenin sıvı ihtiyacı farklıdır. Dolayısıyla “her gün şu kadar litre su içmelisiniz” önermesi kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Ancak kesin olan bir şey var: Tüketimin asla 1 buçuk litrenin altına düşmemesi gerekiyor. Bunun için de susuzluk hissini beklemeden harekete geçmek şart.

Her sabah bir büyük bardak

 

Uyanır uyanmaz içilen bir bardak su, bütün gece dinlenen vücudun kendisini tazelemesi için bir enerji kaynağı. Özellikle yaz aylarında daha fazla su kaybeden bünyenin kendini yenilemesi önemli. 

Su içerken belli rutinlere uymak, gerekli miktarda sıvı tüketmenize yardımcı oluyor. Sabah bir büyük bardak su, öğle yemeğinden bir saat önce bir bardak su, akşam yemeğinden önce bir bardak su gibi. Yaz aylarında düzenli aralıklarla su içmek vücudun yorgunluk, sıcak çarpması, kan basıncının düşmesi gibi sorunlarla başa çıkmasını da kolaylaştırıyor. 

Sıvı ihtiyacınızı önce sudan karşılayın

Sıvı demek su demek

Su tüketmekte zorlananların tercih ettiği çay, kahve gibi şekerli içecekler sıvı ihtiyacını karşılamıyor, yalnızca öteliyor. Bu içecekler sıvı kaybını arttırdığı gibi kan şekerini de yükseltiyor. 

Az sıvı tüketiyorsanız, hazır meyve suları ya da asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, kompostolar içecek olarak tercih edilebilir. Limon, tarçın gibi meyve ve baharatlarla aromalandırarak içmek, yaz meyvelerinden faydalanmak da daha kolay su tüketmenize yardımcı olabilir.

Susuzluk sorunlara davetiye

Söz konusu yaz aylarında sıvı tüketimi olduğunda, az su tüketmek pek çok soruna davetiye çıkarıyor. Vücut ısısını düşürmek için yeterli miktarda terlememek, yaz aylarında sıkça karşılaşılan sıcak bitkinliği ve güneş çarpmasına neden olabiliyor. Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, bayılma gibi belirtileri bulunan sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması sanıldığından daha tehlikeli. Sıcak havalarda az su içmek böbrekleri de etkiliyor.

Yeterince sıvı tüketip tüketmediğinizi anlamanın yolları var. Bazı göstergelere dikkat ederek ihtiyacınız olan sıvıyı alıp almadığınızı kolayca fark edebilirsiniz. Bedenimizin “su içmelisin” anlamına gelebilecek uyarılarından bazıları şunlar:

– Ağız kuruluğu

– Vakitsiz uyku hali

– Susama

– İdrarda azalma

– İdrar renginin koyulaşması

– Gözyaşında azalma

– Cilt kuruluğu

– Baş ağrısı

– Baş dönmesi

Yağlı gıdalar ve ağır tatlılar yaz aylarında ağırlaştırır

Yağdan ve şekerden uzaklaşın

Yazın yağlı gıdalar ve ağır tatlılardan uzak durarak daha sade sofralar tercih etmek de sıcak yorgunluğunu önlemeyi sağlıyor. Çünkü bu tür yiyecekler vücuttaki sıvı ihtiyacını arttırıyor. Tatlı ihtiyacını meyvelerden ya da sütlü tatlılardan karşılamak, bünyenin sıcakla mücadelesine yardımcı oluyor.

Sağlık Yaşam

Diğer Öneriler