Her YaŞta
agesa-logo

Doktor Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?

 Doktor Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?

Herkes farklı konular için belli dönemlerde doktora, kontrole ve tedavi olmaya gidiyor. Ancak bazı kişilerde doktor korkusu nedeniyle rahatsızlık yaşansa dâhi doktora gidememe durumu meydana geliyor. Doktor ya da hastane fobisi, çocuklarda ya da yetişkinlerde görülebiliyor.

Doktor Fobisi Nedir?

Doktor fobisi, hastalık boyutuna taşınacak kadar ileri düzeylere çıkabiliyor. Korkular, hayatımıza mani olabilecek boyutlara gelebileceği kadar hayati problemlere de yol açabilir. Kültürel olarak da çocukluktan beri belli kişilerde doktor korkusu bulunuyor. Bu durum, muayene olmak istememek ya da hastaneye gitmekten kaçınmak olarak karşımıza çıkıyor.

Doktor Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

Bahsi geçen korkuya sahip kişiler, hasta olduğunda doktora görünmek yerine evdeki alternatif çözümlerle çtedavi yoluna gidiyor. Bunun sonucunda da daha büyük olaylar ortaya çıkabiliyor. Eğer bu korku, çocukluktan geliyorsa genellikle ailelerin iğne ile çocuklarını korkutmaları sonucunda ortaya çıkabiliyor. Bu durum da genel bir hastane ve doktor korkusuna yol açıyor. Aynı zamanda insanlar, hastaneye gittiğinde hangi tedavilerin uygulanacağını bilmediği için de doktor korkusu tetiklenebiliyor. Ayrıca bu fobiye sahip kişiler arasında genel sağlık taraması yaptırmak istemeyen insanlar da bulunuyor. İnsanların birçoğu yapılan tarama sonucunda hastalık çıkacağını düşünüyor.

Doktor Korkusunun Etkileri Nelerdir?

Doktora gitme korkusunun yarattığı gerilim sonucunda aslında tüm endişelerde olduğu gibi bedensel ve zihinsel sıkıntılar meydana gelebiliyor. Korku ve endişe doktora giderken yaşanan gerginlikten ağrı hissetmenize bile neden olabiliyor. Hatta çocukken başlayan bu durum, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde sıkıntılara da sebebiyet verebiliyor.

Doktor Fobisi Kimlerde Görülebilir?

Yetişkinlerde doktor korkusu, çocuklara göre biraz daha az görülen problemler arasında. Genel itibariyle bu rahatsızlık, çocukken ailelerin yanlış cümleler kurmasından ve meslek erbabı kişilerden korkutulmasından ortaya çıkıyor. Bu durumun yenilebilmesi için çocuğunuzla doktora giderken parka ya da markete gidiyor gibi davranmanız ve durumu normalleştirmeniz son derece önemli.

Yetişkinlerde Doktor Korkusu Nasıl Yenilir?

Özellikle çocuklarda görülen doktor fobisi nasıl yenilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu aslında son derece kolay bir şekilde üstesinden gelinebilecek bir fobi. Çocuğunuzu doktora götürecekseniz öncesinde onunla doktorculuk oynayabilirsiniz. Çocuklar, özellikle bu oyundan son derece hoşlanıyor. Bu sebeple onunla önceden prova yaparak orada korkmamasını ve bunu bir oyun gibi algılamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun en sevdiği oyuncağı yanında götürmesini sağlayabilir, istediği yerde oturarak muayene olmasına da yardımcı olabilirsiniz. Bu aşamada çocukların muayene esnasında kendisini rahat hissetmesi son derece önemli oluyor.

Çocuklarda Doktor Fobisi Nasıl Yenilir?

Çocuklar, rahat hissettiği yerde çok daha kolay iletişime geçebiliyor. Bu sebeple muayene esnasında;

Çocuğunuz kucağınızda oturmak isterse ona izin vererek güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzun davranışlarına hâkim olduğunuz için muayene olmadan önce doktorunuzla bu konuyu konuşabilirsiniz.

Çocuğunuz sizi yanında istiyorsa muayene yatağına siz de oturabilirsiniz.

Muayene edilme esnasında çocuğunuz soyunmak istemiyorsa sadece incelenecek kısmı açabilirsiniz.

Tüm maddelerden anlaşılacağı üzere çocuğun kendisini sıkıntılı hissetmesini engelleyebilirsiniz. Muayene sırasında, öncesinde ve sonrasında kendisinin yanında olarak iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda Doktor Korkusu İğne Fobisinden Kaynaklanabilir?

Bebeklerde doktor korkusu, özellikle ailelerin çocuklarını doktorların iğne vurma eylemiyle korkutmasından kaynaklanabilir. Aileler, çocukları üşüttüğünde, dondurma yediğinde ya da fazla terleyip soğuduğunda bu şekilde devam ederlerse doktorun iğne vuracağını söylüyor. Ayrıca herhangi bir yaramazlık sonucunda da çocuklar, aileler tarafından iğne ile tehdit edilebiliyor. Bu tarz konuşmalar, çocukların hastane ve doktorlara karşı korku hissetmesine sebebiyet veriyor. Bu sebeple özellikle ailelerin çocuklarıyla aralarındaki diyaloglara son derece dikkat etmeleri gerekiyor

AKIL VE RUH SAĞLIĞI BÜTÜNSEL SAĞLIK YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler