Her YaŞta
agesa-logo

İstanbul Tiyatro Festivali Ters Yüz Bakmaya Davet Ediyor

 İstanbul Tiyatro Festivali Ters Yüz Bakmaya Davet Ediyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 23.’sü düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım Çarşamba günü başlıyor. Bu yıl izleyicileri yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 farklı tiyatro, dans ve performansı içeren 78 gösterim bekliyor. Teması “hayat ters yüz” olan festivalde oyunların  yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.

İstanbul Tiyatro Festivali 23. yılında sahne sanatlarının genel kabul görmüş kalıplarının dışına çıkarak, “sahne neresi?” ve “oyuncu kim?” gibi sorulara yanıt arıyor. Festivalin Onur Ödülleri ise yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Ferhan Şensoy, sahne tasarımcısı Metin Deniz ve yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota’ya takdim edilecek.

Açılış oyunu: Io

Festivalin açılış oyunu, İKSV’nin ortak yapımcılığını üstlendiği Io. Oyunun yazar ve yönetmeni Şahika Tekand 11 yıl sonra bu oyunla, yeniden sahnede olacak.  Tragedyanın koreografisini Gizem Bilgen üstleniyor. Studio Oyuncuları yapımı Io, Cem Bender, Gizem Bilgen, Deniz Karaoğlu, Yiğit Özşener ve Şahika Tekand’dan oluşan oyuncu/performansçı kadrosundan oluşuyor. Oyun 13 Kasım Çarşamba günü Uniq Hall’da izleyicisiyle buluşacak.

Tarih ve tiyatronun diyaloğu: Tarihe not düşmek

M. Riboulet ve P. Boucheron imzalı kitap Prendre Dates’tan uyarlanan ve büyük krizlerin toplumları nasıl etkilediğini inceleyen Tarihe Not Düşmek, tarih ve tiyatronun diyalog halinde olduğu bir oyun. Delphine Ciavaldini yönetimindeki Tarihe Not Düşmek bir tarihçi ve bir sanatçının günceli nasıl kaydettiğini tiyatro sahnesinde gösteriyor. Marc Citti ve Serge Renko’nun rol aldığı oyun 14 ve 15 Kasım tarihlerinde saat 20.30’da Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

Belçikalı topluluk Ultima Vez, dans gösterisi TrapTown ile seyircileriyle buluşacak. TrapTown 16 ve 18 Kasım’da saat 20.30’da; 17 Kasım’da ise saat 15.00’te Uniq Hall’de.

Doğu Anadolu’nun gençleri Dünyanın Ortasında Bir Yer’de

Oyun yazarı ve yönetmen Özen Yula’nın yazdığı Dünyanın Ortasında Bir Yer, genç oyuncularıyla sahnede. Oyun, Tuşba Kent Tiyatrosu, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve İKSV işbirliğindeki proje kapsamında bir yıl boyunca tiyatro eğitimi alan bölge gençlerinin katılımıyla ve Adnan Tönel’in yönetmenliğinde hayata geçirildi.

Topluluğun ilk prodüksiyonu olan Dünyanın Ortasında Bir Yer, 14 Kasım Perşembe ve 15 Kasım Cuma saat 20.30’da Enka Orditoryumu’nda.

Dostlar Tiyatrosu da Festival’de

Genco Erkal ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu, festival kapsamında düzenlenecek bir sempozyum ve sanatçının üç oyunuyla festivalde yer alacak. 60. sanat yılını kutlayan, bugüne dek birçok ödüle değer görülen Genco Erkal Yaşamaya Dair, Merhaba ve Bir Deli’nin Hatıra Defteri ile seyircisiyle  buluşacak. Yaşama Dair 16 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde festival kapsamında sahnelenecek.

Genco Erkal’ın 60. Dostlar Tiyatrosu’nun 50. Yılı’na Saygıyla sempozyumu 17 Kasım Pazar günü Pera Müzesi’nde düzenlenecek. Festival direktörü Leman Yılmaz’ın yapacağı açılış konuşmasını izleyecek oturumlarda Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Prof. Dr. Kerem Karaboğa, Seçkin Selvi, Prof. Dr. Simten Gündeş, Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu, Prof. Dr. Zeliha Berksoy ve Zeynep Oral söz alacak.

Çocuklar da davetli

İKSV, 2019 yılındaki son çocuk kitabını 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yayımladı.  Tiyatroda Bir Gün, çocukları festivalde bir tiyatro oyununun nasıl gerçekleştiğini görmeye ve tiyatronun büyülü dünyasını keşfetmeye davet ediyor.

Sevinç Erbulak’ın yazdığı, Gökçe Eyce’nin resimlediği kitabın yayın yönetmeni Burcu Ural Kopan. Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın danışmanlığında yayımlanan kitap, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde hazırlandı. Tiyatroda Bir Gün, 18 Kasım itibarıyla festival boyunca Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Moda Sahnesi, Toy İstanbul, UNIQ Hall, Zorlu PSM ve İKSV Alt Kat’tan ve anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz olarak temin edilebilecek.

23. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri, Biletix satış kanallarından ve hizmet bedelsiz olarak ana gişe İKSV’den (Pazar günleri hariç 10.00-18.00 saatleri arasında) ve etkinliklerden iki saat önce, etkinlik mekânlarında açılan gişelerden satın alınabiliyor.

Keşfet MODA & SANAT

Diğer Öneriler